Øko-lys fra EcoEgoDet er vigtigt for din sundhed og miljøet, at du vælger de rigtige lys. I dag er der mange typer at vælge imellem på markedet. Dem vi kender bedst er bloklys og fyrfadslys lavet af paraffin. De fås i de fleste butikker og er ofte ret billige. Desværre er de også de mindst bæredygtige lys, der findes. Alle lys soder og derfor afgiver kemikalier. Paraffinlys soder sort, mens andre lys kan sode mindre tydeligt. Nogle lys soder mindre end andre.  og der er bestemt mere sunde og miljøvenlige lys at vælge!

 

Paraffin lys

Paraffin er et petroleumsprodukt, som udvindes ved raffinering af fossilbrændstoffet råolie. Når man brænder paraffinlys, er temperaturen ikke høje nok til at brænde bestemte kemikalier som benzen og toluen væk. Forskning viser, at disse kemikalier kan være kræftfremkaldende og forårsage astma. Der er også andre kemikalier, som  frigives, når man brænder paraffinlys, bl.a. formaldehyd og naftalin. De sorte sodpartikler påvirker indeklimaet og sundheden og sværter ved længere tids brug vægge, lofter, osv. Sundhedsrisikoen er ikke stor, når man tænder et enkelt lys en gang imellem, men den stiger, når man brænder mange lys i en længere periode. 

Hvad så kan du gøre?

Hvad betyder ”bæredygtigt”,  når vi snakker om stearinlys? For EcoEgo indebærer det flere ting: bæredygtige materialer, bæredygtig og etisk produktion, et sundt indeklima, og god kvalitet.

Ren PLANTEstearin og bivoks fra kontrollerede kilder!

Bivokslys er de mest bæredygtige. Bivoks er et naturligt produkt, som fremkommer i forbindelse med biavlernes honningproduktion. Voksen skal ikke bearbejdes som andre vokstyper. Den skal blot smeltes og formes til lys. Det sparer mange ressourcer i produktionen, og lysene kan desuden fremstilles lokalt. Bivokslys er lidt dyrere end andre lys, men det er de mest bæredygtige lys som brænder flot og dufter lidt af honning. Da lysene indeholder produkter fra dyr er de i sagens natur ikke egnede for veganere.

100% plantestearinlys fra kontrollerede kilder er de bedste ”all around” bæredygtige lys. De kan formes i alle størrelser og faconer. De brænder flot, afgiver mindre mængder af farlige kemikalier, og de har en fornuftig pris. Man skal bare vælge de rigtige lys. Som oftest er plantestearin udvundet palmeolie. Palmeolieindustrien er berygtet for sin rolle i rydningen af regnskoven, især i områder, som er habitat for orangutanger og i områder med stort biodiversitet i Østen. Det er vigtigt, hvis man køber plantestearinlys, at oliekilden er bæredygtig! Det tætteste man kommer til en bæredygtig produktion, er  palmeolie fra en certificeret produktion. Producenten skal have certificeret mærkning med RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) og ikke kun være medlem! Der er nu også kommet certificeret økologisk plantestearin fra kontrollerede dyrkningsområder på markedet. Spørg dine producenter, leverandører og butikker, om de kan spore lysene tilbage til deres råvarekilder!

 

Hvorfor ikke bare ”ren stearin”?

De fleste lys, som sælges som ”ren stearin”, stammer fra animalske fedtstoffer/voks eller en blanding af animalske produkter og plantekilder. Disse lys soder mindre end paraffin og afgiver ikke den samme mængde farlige kemikalier. Der går dog væsentligt flere ressourcer til at dyrke animalske råmaterialer end til planteråvarer. Man kan hellere ikke kontrollere, at de animalske råvarer stammer fra en økologisk eller anden etisk/bæredygtig produktion.

 

Hvorfor er Svanemærkede lys ikke nødvendigvis de bedste?

Svanemærket på lys kræver, at der er mindst 90% ren stearin. Kun 90%! Resten kan være paraffin. Én leverandør/producent skriver stolt på deres hjemmeside, at deres svanemærkede lys er 96% ren stearin (animalsk) og KUN 4% paraffin. 90% eller 96%! Det er simpelthen ikke godt nok!

 

Soyalys?

Soyalys går for at være meget bæredygtige. Men man glemmer, at der er mange kilder til soja. Soyadyrkning er OGSÅ kendt for at ødelægge regnskovsområder. Soya er ofte en genmodificeret afgrøde (GMO). Soyavoks er blød og findes derfor mest i glas og ikke som bloklys eller kronelys, medmindre soyavoksen er blandet med noget andet, fx paraffin, som er mindre ønskværdigt. Der er mange soyalys på markedet, men der er ikke et stort udvalg af certificerede økologiske, GMO fri soyalys, lavet af råvarer, der garanteret ikke kommer fra regnskovsområder. Der produceres en mindre mængde soyalys i USA.

 

Miljøvenlige lys fra EcoEgo

EcoEgo – Green Living Made Easy - er den stolte forhandler af 100% plantestearin lys og bivokslys, som er blandt de mest bæredygtige på markedet. Hos EcoEgo har vi fundet frem til lys som kun er fremstillet af palmeolie fra bæredygtig palmeproduktion og ren bivoks.

Gode grunde til at købe stearinlys hos EcoEgo:

 
  • Naturlige og bæredygtige plantebaserede råmaterialer – af 100% plantestearin fra bæredygtige produktion i Asien certifieret under RSPO retningslinjer (RSPO – Roundtable on Sustainable Palm Oil)
  • Certificeret ØKOLOGISK plantestearin fra bæredygtig produktion i Sydamerika

 

  • Bivoks og lys fra kontrolleret produktion, produceret ved brug af sol og vindenergi
  • Ingen tungmetaller
  • For hvert stearinlys donerer producenten et beløb til projekter, som beskytter naturen og regnskovene.

 

 

  • Høj kvalitet
  • Bedre indeklima. Soder mindre. Ingen petroleumsprodukter.
 
  • CO2 neutral transport